1.6.15

Yüzey Gerilimi ve Kılcallık

Bu konuyu daha  iyi kavramak için öncelikle Yüzey gerilimi ve kılcallığın  oluşmasını sağlayan adezyon ve kohezyon kuvvetlerini bilmemiz gereki

Adezyon (Yapışma)
Farklı iki madde arasında var olan ve bu iki maddenin birbirine yapışmasını sağlayan çekim kuvvetine Adezyon (Yapışma) denir. Günlük hayatta adezyonun örneklerinı sıkça görmekteyiz. Yağmur damlalarının cama yapışması, denizden çıkan bir insanın vücudunun ıslak kalması, durgun bir su üzerinde hareket eden yaprağın suyu sürüklemesi ve benzeri durumlar adezyona örnektir.

Kohezyon (Birbirini Tutma)
Maddenin molekülleri arasında olan çekim kuvvetine Kohezyon (Birbirini Tutma) denir. Sıvı molekülleri arasındaki kohezyonun etkisiyle sıvı yüzeylerinde meydana gelen gerilim sıvı ile hava arasında bir tabaka varmış gibi bir duruma yol açar. Bu tabakanın etkisini suya batırılmış bir fırçanın sudan çıkarılırken uçlarının birbirine yaklaşmasında da görebiliriz.

Adezyon günlük hayatta birçok olayda karşımıza çıkar,


Örneğin;

Yağmur yağdıktan sonra su damlacıklarının cama yapışması, banyodan çıktıktan sonra vücudumuzda su damlacıklarını kalması, duvara sürülen boyanın yapışması, çay tabağı ve çay bardağının aradaki sudan dolayı birbirine yapışması adezyona örnektir

kohezyon Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine kohezyon denir. Kohezyon kuvvetinin oluşmasının sebebi de elektriksel ve gravitasyonel kuvvetlerdir.  Kohezyon kuvvetinin en güzel örneği su damlasının küresel bir yapıda dağılmadan durmasıdır. Su damlacıklarının bir arada durması kohezyon kuvvetine örnek, su damlacıkların farklı moleküllere yapışması adezyon kuvvetine örnektir.

Yine kohezyon kuvvetine örnek olarak cıva damlacıklarını bir araya getirdiğimizde daha büyük bir cıva damlası oluşur.

Islanma Şartı:  Cisimlerin ıslanmasın da adezyon ve kohezyon kuvvetleri etkilidir.  Örneğin bir kumaşı ıslatmaya çalışalım , kumaşın ıslanması için adezyon kuvvetinin kohezyon kuvvetinden büyük olması lazım. Adezyon büyük olursa su molekülleri kumaşa yapışır ve ıslanır. Eğer kumaşın kendi molekülleri arasındaki kohezyon kuvveti büyük olsaydı kumaş ıslanmazdı.

Aşağıdaki şekilde su dolu bardakta üç farklı şeklin oluştuğunu görüyoruz. Bardaklarda farklı şekillerin oluşma sebebi adezyon ve kohezyon kuvvetleridir.

1. şekilde adezyon   =  kohezyon kuvvetleri eşit

2. şekilde adezyon   > kohezyon  çünkü su cama yapışmış

3. şekilde kohezyon > adezyon çünkü su molekülleri bir arada kalabilmiş.

Yüzey gerilimi sıvı üzerindeki kohezyon kuvvetinin etkisi ile sıvı yüzeyinin zar gibi davranmasıdır. Sıvı yüzeyinde ince zar gibi bir tabaka vardır. Bu tabaka delinmez ise üzerinde cisim durabilir. Örneğin su üzerinde yürüyen böcekler veya bir atacı su üzerine zarı delmeden bırakırsak su üzerinde kalır.

Birkaç örnek verecek olursak;

Suya batırılan bir fırçanın sudan çıkarılırken kıllarının birbirine yapışması.
Ebru sanatı icra ederken bırakılan boyaların su üzerinde kalması
Su üzerinde yüzen yapraklar
Yüzey Gerilimini etkileyen Faktörler

1-) Sıvını cinsine bağlıdır: Sıvı maddelerin eşit sıcaklıkta yüzey gerilimleri birbirinden farklıdır. örneğin cıvanın yüzey gerilimi 0,44 N/m , suyun yüzey gerilimi  0,073 N/m dir.

2-) Sıcaklık: Sıcaklık ve yüzey gerilimi ters orantılıdır. sıcaklık arttıkça yüzey gerilimi azalır.

3-) Sabun ve Deterjanlar: Sabun ve deterjanlar yüzey gerilimini azaltır.

4-) Yoğunluk: Kullanılan sıvının yoğunluğu arttıkça yüzey gerilimi artar. Örneğin suya tuz karıştırırsak yüzey gerilimi artar.

Kılcallık

Adezyon ve kohezyon kuvvetlerinden dolayı sıvıların ince borularda yükselmesi olayına kılcallık denir. Örneğin su dolu bir bardağa ince cam boru batırırsak su bir miktar cam boru içerisinde yükselir. Bunun sebebi su ve cam molekülleri arasındaki adezyon kuvvetinin, su molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetinden büyük olamasıdır.

Aynı gözlemi cıva için yaparsak, cıvanın kılcal boru içerinde alçaldığını görürüz. çünkü cıva molekülleri arasındaki kohezyon kuvveti, cıva ve cam molekülleri arasındaki adezyon kuvvetinden daha büyüktür.

HAC NASIL YAPILIR?

    1. İhrama girmek(Farz) 2. Tavaf yapmak(F...