23.6.15

Hal Değişimi

Bir maddenin katı, sıvı ve gaz halleri arasında geçişler yapmasına hal değiştirme denir.

Erime: Bir maddenin katı halden sıvı hale geçmesine erime, erimenin meydana geldiği sıcaklığa erime sıcaklığı denir.

Donma: Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma, donmanın meydana geldiği sıcaklığa donma sıcaklığı denir.

Kaynama: Bir maddenin sıvı halden gaz hale geçmesine kaynama, kaynamanın meydana geldiği sıcaklığa kaynama sıcaklığı denir. Kaynama ile buharlaşma aynı şey değildir. Buharlaşma her sıcaklıkta olurken kaynama belirli bir sıcaklıkta olur. Kaynama buharlaşmanın en yoğun olduğu andır.

Yoğunlaşma: Bir maddenin gaz halden sıvı hale geçmesine yoğunlaşma, yoğunlaşmanın meydana geldiği sıcaklığa yoğunlaşma sıcaklığı denir.

Süblimleşme: bir katının sıvı hale geçmeden gaz hale geçmesine süblimleşme denir. Naftalin ve tuvaletlerde kullanılan katı koku gidericiler buna örnektir.
Hal değiştirme ısısı(L): 1gram maddeyi bir halden başka bir hale geçirmek için ona verilmesi veya ondan alınması gereken ısıdır.

Eğer madde eriyorsa erime ısısı(Le), kaynıyorsa kaynama ısısı(Lk) adını alır.

Özısı(c): 1 maddenin 1gramının sıcaklığını 1°C değiştirmek için ona verilmesi veya ondan alınması gereken ısıdır.

Hal değişimi sırasında erime ve kaynama noktalarında bir süre sıcaklık değişmez alınan ısı moleküllerin arasındaki bağları çözmek için harcanır. Bu noktalarda harcanan enerji aşağıdaki gibi hesaplanır.


Q = m.L

Q = ısı
m = kütle
L = Bu harlaşma yada erime erime ısı.


Hal değişiminde yukarıda anlatılan süre dışında harcanan ısı enerjisi miktarı aşağıdaki formül ile hesaplanır.

Q=m.c.Δt

Q = ısı
m = kütle
c = öz ısı
Δt= sıcaklık değişimi

Hal Değiştirme İle İlgili Özellikler:

1. Hal değiştirme süresince sıcaklık sabit kalır.

2. Bir madde için ;
   erime sıcaklığı=donma sıcaklığı
   kaynama sıcaklığı=yoğunlaşma sıcaklığı
   erime ısısı=donma ısısı
   kaynama ısısı=yoğunlaşma ısısı na eşittir.

3. Her maddenin belirli bir basınç altında belirli bir erime noktası vardır. Erime sırasında hacmi artan maddeler de donma noktası basıncın artmasıyla artar. Erime sırasında hacmi azalan maddelerin donma noktası basıncın artmasıyla azalır, yani daha düşük sıcaklıklarda donar. Buzun üzerine basıldığında 0°C den daha düşük sıcaklıklarda da erimesi buna örnektir.

4. Her sıvının belirli bir basınç altında belirli bir kaynama noktası vardır. Basınç azaldıkça kaynama noktası düşer. Çünkü kaynama buhar basıncı ile dış ortam basıncın eşitlendiği anda başlar. Yükseklere çıkıldıkça atmosfer basıncı azaldığından kaynama noktası düşer.

5. Isı çoğaldıkça buharlaşma kolaylaşır.

6. Hava akımı buharlaşmayı kolaylaştırır.

7. Sıvı yüzeyi genişledikçe buharlaşma kolaylaşır.

8. Basınç azaldıkça buharlaşma kolaylaşır.

9. Erime, donma, kaynama, yoğunlaşma sıcaklıkları, özısı, hal değiştirme ısıları maddenin ayırt edici özelliklerindendir.


Katı maddedeki moleküller birbirine çok yakın ve birbirine bağlıdır. Fakat katı bir maddeyi ısıttığımızda moleküllerin titreşmesi hızlanır. Moleküller hızlanırsa, birbirine daha şiddetli çarpar ve birbirinden uzaklaşır. Birbirinden yeterince uzaklaşırsa, moleküller arasındaki çekim kuvveti azalır ve artık birbirimne yapışık duramazlar. Bu durumda katı erimiş ve sıvı hale geçmiştir.

Katı maddelerin moleküller sabit durmazlar. Sürekli titreşim halindedirler. Bu titreşim hareketinin hızı maddenin sıcaklığını belirler. Yani moleküller yavaş titreşirse cisim soğuk, hızlı titreşirse cisim sıcak demektir.

Sıvı maddedeki moleküller birbirine çok yakın ama birbirine bağlı değildir. Moleküller sürekli hareket halindedirler. Bu hareketin hızı maddenin sıcaklığını belirler.

Gaz maddedeki moleküller birbirine yakın değil ve birbirine bağlı da değildir. Gaz molekülleri her yana doğru serbestçe harket edebilirler.

HAC NASIL YAPILIR?

    1. İhrama girmek(Farz) 2. Tavaf yapmak(F...